marți, 25 septembrie 2012

Tort curcubeu (cu coloranti naturali)


Cu acest tort ma inscriu la Provocarea secreta, gazduita de Ama in fiecare luna. Blogul ce mi-a revenit luna aceasta a fost cel al Laurei si cand am vazut tortul curcubeu mi-am zis ca e musai sa incerc si eu, doar ca ideea de colorant in crema sau blat nu prea mi-a suras. Prin urmare m-am tot gandit, am testat combinatii de fructe/siropuri de fructe cu frisca, pe parcursul a mai multor zile pana am ajuns la cateva nuante ce mi-au placut tare mult. Daca tot m-am jucat cu plante, uleiuri la sapunurile naturale trebuia sa reusesc si la acest tort. Cam toate au iesit in afara de albastru; cu el nu am avut prea multa rabdare si nu am reusit sa gasesc un albastru perfect, dar m-a provocat aceasta culoare si voi reusit intr-o zi si un albastru natural.Eu am impartit culorile in blaturi si creme, fiecare are cate o culoare, nu am facut blaturi colorate si crema alba. Si am impartit cam asa: mov - blat, albastru - crema, verde - blat, galben - crema, portocaliu - blat, rosu crema, roz - crema.

Acum sa va prezint reteta mea; dar va spun de la inceput ca trebuie sa aveti rabdare .... multa ;))

Incepem cu blaturile
Blatul mov
 2 albusuri
70 gr. zahar
2 lingurite zahar vanilat
75 gr. faina
20 ml ulei
100 gr. afine
1/2 lingurita praf de copt

Dam drumul la cuptor la 180 grade. Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, afinele, zaharul vanilat, uleiul si la final, cu lingura (de lemn) faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se unge tava cu ulei (eu am folosit una cu diametrul de 25 cm), se toarna compozitia si se da la cuptor, la 100 grade, cam 15 minute.

cam asa arata inainte de a pune tava la cuptor


Blatul verde
2 albusuri
70 gr. zahar
2 lingurite zahar vanilat
75 gr. faina
20 ml ulei
80 gr. spanac maruntit (eu am folosit spanac de la congelator)
1/2 lingurita praf de copt

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, zaharul vanilat, uleiul, pasta de spanac si la final, cu lingura (de lemn) faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se unge tava cu ulei (aceeasi), se toarna compozitia si se da la cuptor, la 100 grade, cam 15 minute.

asa arata ianinte de a pue tava la cuptor

Blatul portocaliu
 3 oua
100 gr. zahar
2 lingurite zahar vanilat 
110 gr. faina
30 ml ulei
3 lingurite ulei de catina
1/2 lingurita praf de copt

 Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile amestecate in prealabil cu ulei, uleiul de catina si la final, cu lingura (de lemn), faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se unge tava cu ulei (aceeasi), se toarna compozitia si se da la cuptor, la 100 grade, cam 20 - 25 minute.

Crema albastra (la mine e un mov deschis) 
100 gr. ciocolata alba
180 ml frisca lichida (sau smantana pentru frisca)
4 gr. gelatina
40 ml sirop de afine rece
50 gr. afine 

125 gr. crema mascarpone (jumatate de cutie)
Gelatina se pune la inmuiat in siropul de afine. Intre timp pe baie de abur se topeste ciocolata cu 100 ml frisca lichida. Dupa ce s-a topit ciocolata, se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa la racit. Apoi se adauga afinele putin strivite, restul de frisca mixata si crema mascarpone. Se da la rece in frigider.

Crema rosie si roz
100 gr. ciocolata alba
180 ml frisca lichida (sau smantana pentru frisca)
5 gr. gelatina
50 ml sirop de mure rece
100 gr.capsuni
1 lingurita pudra de sfecla rosie
125 gr. crema mascarpone

Gelatina se pune la inmuiat in siropul de mure. Intre timp pe baie de abur se topeste ciocolata cu 100 ml frisca lichida. Dupa ce s-a topit ciocolata, se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa la racit. Apoi se adauga capsunele, putin strivite, restul de frisca mixata si crema mascarpone. Se imparet crema in doua parti, iar in una din ele se adauga pudra de sfecla rosie. Se da la rece in frigider.
Crema galbena (crema de vanilie)
4 gabenusuri (ramase de la blaturi)
300 ml lapte
150 gr. zahar
80 gr. faina
50 gr. unt
4 gr. gelatina
40 ml apa rece
1/2 pudra de vanilie (sau se incalzeste laptele cu o pastaie de vanilie)
1/2 lungurita ulei de catina

Gelatina se pune la inmuiat cu apa. Separat se amesteca laptele, faina, zaharul, galbenusurile si pudra de vanilie si se dau la foc mic (amestecand continuu) pana se face de consistanta unei budinci. Se ia de pe foc, se adauga untul, apoi gelatina si uleiul de catina. Se da la rece.

Asamblare tort: Cand toate blaturile si toate cremele s-au racit, incepem asamblarea tortului. Mai intai oprim cate doua linguri din crema rosie, crema albastra si crema galbena. Apoi asamblam tortul astfel ... de jos in sus ;)) blatul mov, crema albastra, blatul verde, crema galbena, blatul portocaliu, crema rosie si crema roz. Punem cele doua linguri din fiecare crema (cele patrate) in cate o pungulita, taiem un colt si formam cercuri pe tort. Apoi luam o scobitoare si formam raze de soare din centru spre margine.

Cam asa 
 
 
 
 
 
 
E migalos acest tort, mi-a luat destul de mult (desi nu tortul in sine ci recipientele ce tot trebuiau spalate ;))). Dar astazi fiind o ocazie speciala (implinim 8 ani de casatorie) mi-am zis ca merita sa-l incerc. Iar copiii au fost si mai incantati de acest curcubeu din farfurie; iar eu sper ca am scris toate ingredientele ce le-am pus ;)).
 
Seara frumoasa!
 

29 de comentarii:

  1. In primul rind vreau sa va doresc sa adunati cit mai multi ani fericiti impreuna, sa va bucurati de copilasii vostri si sa ne bucuri in continuare cu o multime de idei/sfaturi/minunatii.
    In al doilea rind... wow! mi se pare o munca de sisif (desi ocazia merita cu prisosinta) si mor de curiozitate ce gust are ;)) Sa imi spui si mie!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim de urari Loriem! Multa sanatate si numai bine si voua! cat despre gust ... e fresh, contrastul nu e puternic, trecerea de la o crema la alta e placuta si e pe placul copiilor mei care nu mananca prajituri din comert. Daca esti curioasa de gust ce zici de o felie de tort maine dimineata la o cafea, dupa ce lasam copiii la scoala/gradi.
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani sanatosi si frumosi draga Alina!!
    Tortul tau arata demential. WOW!!! Si imi place ca e natural:).

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte reusitã, si eu imi doresc sa pregãtesc asa tort, e mult de lucru la el, mã refer la timp :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Rux (copilarim) multumim foarte mult de urari! Multa sanatate si numai bucurii iti doresc si tie! Si mie imi place mult cum a iesit, dar mai ales ca se completeaza aromele.

    Ramona multumesc foarte mult! E destul de migalos din cauza blaturilor coapte separat (cu spalat ustensile intre), la fel si la creme, dar merita toata distractia asta. Ca si timp mi-a luat, cu tot cu pregatire ingrediente, spalat ustensile intre preparari si racit creme/blaturi, asamblare, vreo 6 ore.

    RăspundețiȘtergere
  6. eeee... am ratat invitatia si voi ramine vesnic cu o papila intrebatoare pe limba... "oare cum era?" =))
    mi-ar fi placut sa ne reintilnim

    RăspundețiȘtergere
  7. "LA MULTI ANI" inainte cu spor si bucurie,intelegere si respect.... !
    Tortul arata intr-un mare fel si sper ca mi-ai pastrat si mie o felie !:*

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte reusit !
    de unde este cumparat uleiul de catina ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc coco! Uleiul de catina il gasesti la magazinele naturiste.

    RăspundețiȘtergere
  10. Loriem gasim noi o ... alta data pentru intalnire si fii sigura ca te indulcesc eu cu ceva.

    Beatrice (KaBea) ti-am pastrat feliutza dar n-ai mai ajus ;)). Multumim de urari! pupi

    RăspundețiȘtergere
  11. Tare bine arata tortul si in ciuda timpului de preparare merita incercat.

    PS: Multi ani fericiti de acum inainte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc mult Johanna! Zi frumoasa in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  13. Minunata creatie dulce...la multi ani fericiti si sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Fantastic! Şi câtă muncă... Felicitări, e superb tortul, iar culorile sunt mult mai frumoase decât ale mele. Sunt curioasă ce gust a avut blatul cu spanac, se simte gustul de spanac?

    RăspundețiȘtergere
  15. Laura multumesc! Nu spune ca e mai frumos, fiecare are frumusetea si farmecul lui. Blatul de spanac a fost si pentru mine o surpriza; ma asteptam sa iasa amarui dar nu a fost asa, era un amestec de putin dulce cu gustul acela de frunza verde proaspata, deci placut si pufos. Zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  16. De ceva vreme tot vroiam sa fac ceva asemanator. MA bucur ca vad ca ideea culorii naturale functioneaza si in alte parti.
    Te pup si cand il fac pe al meu dau de stire.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dana eu incerc pe cat posibil sa folosesc numai naturale (pornind de la alternativele naturiste despre care vorbesc aici www.savollinne-handmade.blogspot.ro). Multumesc de vizita si abia astept sa vad si proiectul tau. O zi frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  18. Back ... ptr ca mi-a placut ce-am vazut/gasit pe blogul tau , as fi vrut sa ma si abonez la el , dar n-am depistat rubrica respectiva ... imi pare nespus de rau .
    La cat mai multe postari si-o viata frumoasa alaturi de cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc mult Diana! Incerc sa fac niste modificari la infatisarea blogului, si au mai disparut cateva setari cum ar fi abonarea si print la reteta. Dar sper eu ca pana maine sa termin modificarile. O zi frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  20. Wow, felicitari pentru reusita si pentru rabdare!!! Tortul arata minunat, si unde mai pui ca e si colorat natural!

    RăspundețiȘtergere
  21. woow deci astea sunt culorile naturale...bine de stiut:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da acesta a fost primul si cel mai provocator, apoi tot ce a urmat e cu coloranti naturali, chiar si tortul printesa din banner. Sper sa reusesc sa postez intr-o zi reteta la el.
      Voi incerca o postare cu ce am folosit eu pana acum, poate ajuta si pe altcineva.

      Ștergere
  22. exista si coloranti naturali facuti de firma specializate din ingrediente precum legumele, fructele, diverse ierburi. sunt mult mai stabili si au culori mai intense. la noi sunt folositi de cateva mari companii de sucuri naturale, de inghetata, de mezeluri. din pacate, in cofetarii, inca se folosesc coloranti artificiali din plin. stiti torturile acelea viu colorate si cu tot felul de figurine. e nevoie de o schimbare de mentalitate pentru ca utilizarea celor naturali, aproape la fel de intensi, nu i-ar costa mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  23. l-am facut :))) a iesit suuuuuper si bun si aspectuos, nu ma asteptam sa iasa atat de faine ;) culorile...iar gustul....demential !!!!!!!! in plus, am mai facut un blat roz, cu zmeura :))) thank you soooooooooo very much :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur foarte mult ca ti-a iesit si ca ti-a placut!

      Ștergere
  24. Buna seara,
    am facut blatul de tort /reteta pandispan si crema din affine , frisca, ricotta. Sirop normal cu zahar si esenta de rom. Cand am pus crema pe blat s-a schimbat culoarea la blat, s-a facut mov inchis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am idee de ce s-a schimbat culoarea; poate fi de la esenta de rom, poate fi de la sirop .... Eu nu am insiropat blaturile si nu am folosit nici un fel de esenta. Pentru crema am folosit mascarpone si nu ricotta.

      Ștergere